20 godina od agresije na Bosnu i Hercegovinu

Žene u crnom će 6 aprila u 13 časova, na Trgu Republike u Beogradu, obeležiti 20 godina od kada je na Republiku BiH izvršena oružana agresija, odnosno zločin protiv mira i čovečnosti.
Te, 1992. godine, u periodu od aprila do oktobra, počinjeno je gotovo 70% svih progonstava i ubistava na prostoru BiH. Zločinački čin agresije je utemeljen, pre svega na srpskom, ali i na hrvatskom velikodržavnom projektu i imao je za cilj zauzimanje Republike BiH kao države, te „konačno rešenje“ muslimanskog pitanja – istrebljenje Bošnjaka ili njihovo svođenje na beznačajnu etničku grupu. U funkciji tih zločinačkih aktivnosti poslušno su se, kao saradnici i izvršioci, pridružil iz BiH – Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, Republika Srpska i Autonomna pokrajina Zapadna Bosna i iz Hrvatske – Republika Srpska Krajina.
Za istrebljenje bošnjačkog naroda, postojala je zločinačka namera i genocidni plan (postoje, pored ostalog, naredbe za izvršenje genocida, uključujući i formiranje konclogora). Agresija na Republiku BiH je bila sastavni deo Miloševićeve državne politike. U ime te politike i genocidnog projekta Velike Srbije, okupirana je BiH, a Bošnjaci ubijani, proterivani i odvođeni u konclogore zbog njihove nacionalne i verske pripadnosti i zauzimanja njihove zemlje, pljačkanja materijalnih dobara i druge pokretne imovine, te otimanja i prisvajanja njihovih kuća i stanova i zatiranja tragova kulturnih i civilizacijskih tekovina.

Posle priznanja SR BiH kao nezavisne države, 6 aprila 1992 godine, usledila je srpska opsada Sarajeva ( UN zaštićenog grada), koja je trajala 1475 dana, tokom koje je ubijeno preko 10.000 odraslih i  preko 500 dece, a ispaljeno  preko 480.000 projektila.
Nešto ranije, 1 aprila su srpske paravojne snage, uz pomoć JNA (učestvovao je Užički korpus), zauzele najpre Bijeljinu, a potom i druge opštine u Podrinju (Istočna Bosna). U Bijeljini je ubijeno preko 1.000 civila nesrpske nacionalnosti, a od 37.000 nesrba, proterano je 35.000. To je bila samo generalna proba za vojne akcije i zločine u ostalim gradovima. Zločinačka taktika je bila uvek ista: u Brčkom, u severnoj Bosni – ista kao i ona u Zvorniku, u istočnoj Bosni, te Prijedoru, u zapadnoj Bosni – genocidno čišćenje nesrpskog stanovništva i vojni napadi koji su bili koordinirani, planirani i predvidivi.

Tri godine kasnije, u Srebrenici je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Bio je to najveći zločin posle Drugog svetskog rata. Bosna i Hercegovina i sigurna zona UN – Srebrenica su postali simboli stradanja bošnjačkih civila. Genocid u Srebrenici je predstavljao konačan dokaz ljudske degradacije i definitivno sramotan poraz ljudskog morala i zaštite ljudskih prava.

Na dvadesetu godišnjicu početka rata protiv Bosne i Hercegovine, Žene u crnom će protestnom akcijom potsetiti na bitne činjenice o korenima, uzrocima i ciljevima srpskog velikodržavnog projekta i pozvati na prekid sa lažima, obmanama i falsifikatima i menjanjem karaktera događaja u BiH (agresija koja se zamenjuje građanskim ratom, a genocid– masovnim zločinom), zbog stotine hiljada žrtava u BiH i mogućnosti da se zločini koji nisu priznati i osuđeni, ponovo izvrše u punom kapacitetu, u nekim drugim društveno-političkim okolnostima.

U BEOGRADU, 5.04.2012.
ŽENE U CRNOM


Advertisements

About jasminatesanovic

Jasmina Tešanović (Serbian: Јасмина Тешановић) (born March 7, 1954) is a feminist, political activist (Women in Black, Code Pink), translator, publisher and filmmaker. She was one of the organizers of the first Feminist conference in Eastern Europe "Drug-ca Zena" in 1978, in Belgrade. With Slavica Stojanovic, she ran the first feminist publishing house in the Balkans "Feminist 94" for 10 years. She is the author of Diary of a Political Idiot, a war diary written during the 1999 Kosovo War and widely distributed on the Internet. Ever since then she has been publishing all her work, diaries, stories and films on blogs and other Internet media.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s