Podrška Marku Karadžiću -saopštenje za javnost

    Ostavka Marka Karadžića, državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava ozbiljan je signal demokratskoj javnosti da to nije lični sukob dvojice saradnika, već koncepcijsko neslaganje ljudi u delikatnom resoru izvršne vlasti. Karadžić je ostavku podneo nakon propalog sastanka ministra Svetozara Čiplića sa predstavnicima sandžačkih Bošnjaka. Već u martu ove godine Karadžić je obavestio javnost o neslaganju sa resornim ministrom. Državni sekretar je uvek je bio prisutniji i aktivniji u javnosti od ministra, pokazujući time da je bavljenje ljudskim pravima način života, a ne profesija. Zasluge Marka Karadžića u borbi za ljudska prava, kažnjivost zločina, kulturu odgovornosti i solidarnosti su ogromne, ne samo u Srbiji već i u celoj bivšoj Jugoslaviji. Između ostalog, Karadžić je smatrao da Rezolucija o Srebrenici nema smisla ako srebrenički zločin ne nazove „genocidom“, pozvao javni servis RTS da se izvini svim Jevrejima, građanima Srbije, zbog emitovanja priloga u kome se šire predrasude o toj manjini, tražio ostavku onih koji zabranjuju konferenciju za novinare Gej strejt alijanse, šetao u koloni građana/ki koji su se pobunili/e protiv nasilja, posetio u bolnici nemačkog državljanina koga je ranio beogradski ksenofob… Karadžić je predstavljao ubedljivo najbolji primer kompetentnog i odgovornog obavljanja javne funkcije, a njegov angažman je budio nadu da Srbija može da ima vlast koja je u službi građana/ki, a ne instrument parcijalnih, moralno pa i legalno spornih interesa. Naglašavamo i izuzetno kvalitetnu saradnju Karadžića sa organizacijama civilnog društva Srbije. Njegovim odlaskom sa ove funkcije demokratska Srbija pretrpela bi izuzetno težak udarac. Ukoliko Vlada Republike Srbije ravnodušno prihvati ostavku Karadžića, pitamo se nije li Vlada samo deklarativno protiv diskriminacije, amnestije za ratne zločine, javnog slavljenja ratnih zločinaca, propagiranja seksizma, rasizma, homofobije, antisemitizma i neonacizma? Pozivamo Vladu Republike Srbije i njenog predsednika Mirka Cvetkovića da se jasno opredele prema zbivanjima u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava od čijeg angažmana zavisi položaj ranjivih i marginalnih grupa, a od njihovog položaja demokratska i evropska budućnost naše zemlje.

U Beogradu, 30. 9. 2010. Žene u crnom – Beograd Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji Komitet pravnika za ljudska prava Inicijativa mladih za ljudska prava Beogradski centar za ljudska prava Mreže Žena u crnom Srbije

Advertisements

About jasminatesanovic

Jasmina Tešanović (Serbian: Јасмина Тешановић) (born March 7, 1954) is a feminist, political activist (Women in Black, Code Pink), translator, publisher and filmmaker. She was one of the organizers of the first Feminist conference in Eastern Europe "Drug-ca Zena" in 1978, in Belgrade. With Slavica Stojanovic, she ran the first feminist publishing house in the Balkans "Feminist 94" for 10 years. She is the author of Diary of a Political Idiot, a war diary written during the 1999 Kosovo War and widely distributed on the Internet. Ever since then she has been publishing all her work, diaries, stories and films on blogs and other Internet media.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s