Ponos i predrasude

http://www.petitiononline.com/GSALBRS1/petition.html

Svojevremeno dok sam čitala i prevodila Hanu Arent naletela sam na jednu za mene ključnu priču, koju ću slobodno prepričati… Za vreme Hitlerovog režima u Nemačkoj sreću se dve prijateljice , jedna Jevrejka jedna ne/Jevrejka. Upravo zato sto su drugarice pominju tu razliku.
 Toliko o jednakosti, ne postoje apstraktna a priori jednakost izmedju živih/ mrtvih, žena/ muškarca, gejova/ strejtova, bogath / siromašnih, zdravih i bolesnih…Od konteksta, od različitosti, od diskriminacije polazimo i učimo solidarnost, toleranciju, istoriju i političku angazovanost.

To pisala jasmina na starom b92 blogu jula 2006

http://blog.b92.net/arhiva/node/1264.html

E sad smo malo skinuli svi rukavice , pa i Jasmina.

Ova besmislena prica o ponosu strejtova i ostalih dominantnih grupa, to jest Srba u Srbiji, pravoslavaca u pravoslavnoj zemlji il sta vec…to jest fasistoidnog egzerciranje pravovernosti iz paranoidnog straha ili gadjenja od “jeresi”

Svakog dana je Hana Arent znala da je jevrejka jer je nosila zutu traku, svakog dana pederi i lezbejke u Srbiji ponosni il ne dobijaju po ledjima opaske il batine, ignorisanje il pljuvanje

Kao strejt zena koja nije ni Jevrejka, mucno mi je da zivim u drustvu busaca u grudi koji misle da su bogu uhvatili za pravdu zato sto sa pravog puta nisu skrenuli, mi ti se kunemo i da ne zaborave da nobody is perfect, al’ da to saznanje moze i prekasno da stigne kao mojoj baba Lili koja je na samrti izjavila da joj je jedino zao u zivotu sto nije svima koji su hteli njenu naklonost nije rekla DA.

A i to sa ponosom, alias predrasudama sto bi rekla Dzejn Ostin, il ti Sense and Sensibility od iste autorke, molim vas, citajte pazljivo, reci nisu minobacaci vec pojmovi u svrhu razumevanja e ne razvijanja misica.

About jasminatesanovic

Jasmina Tešanović (Serbian: Јасмина Тешановић) (born March 7, 1954) is a feminist, political activist (Women in Black, Code Pink), translator, publisher and filmmaker. She was one of the organizers of the first Feminist conference in Eastern Europe "Drug-ca Zena" in 1978, in Belgrade. With Slavica Stojanovic, she ran the first feminist publishing house in the Balkans "Feminist 94" for 10 years. She is the author of Diary of a Political Idiot, a war diary written during the 1999 Kosovo War and widely distributed on the Internet. Ever since then she has been publishing all her work, diaries, stories and films on blogs and other Internet media.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s