La donna e’ bello

Zasto volim Italiju?

Iako imaju razjedinjenu neefikasnu levicu, fasistoidnu desnicu i prevremene izbore s obzirom da im je pala vlada po ko zna koji put bezveze…iako imaju Papu , odnosne sve pape ovog sveta usred svoje zemlje, agresivni katolicizam koji im je jedva dozvolio razvod i abortus koji ni sada nisu pesma…iako vole da jedu i piju i pevaju vise nego sto vole da vladaju…juce nas je bilo deset hiljada zena muskaraca i dece na ulicama Torina povodom osmog marta. Jedna od organizatorki, Zena u crnom iz Torina, dan ranije mi je rekla: vec godinama nismo izlazile na trg, ove godine moramo, hoce da nam oduzmu sva tesko stecena zenska ljudska prava i to svi zajedno, i levica i desnica. Nadam se da ce da izadje makar hiljadu osoba. Kad je povorka krenula nije delovalo vise od petsto, ( hladno , kisno); kad smo zavrsile sa setnjom dva sata kasnije na trgu Castello, ceo grad je bio blokiran, ali vrlo orgnziovano i mirno ljudima koji su setali pevali skandirali u koloni. Kao nekad u Beogradu jos dok je Beograd bio svet a ne Kosovo je Srbija.

I ovde vlasti nisu bas bile voljne da daju dozvolu za setnju ali su ipak dale posle preganjanja od nedelju dana; dok sam tako setala moram da kazem potresena jer sam oko sebe videla vrlo mlade devojke sa fantasticno iscrtanim delovima tela, pank frizurama, roditelje sa malom decom …muskarce kako skandiraju glasno feministicke slogane, dobila sam sms poruku da je u Beogradu pala vlada, da su se ipak neki skupovi povodom osmog marta odrzali i da cemo da reagujemo…kao grupe kao pojedinci kao gradjanke kao ljudska bica koja hoce da zive veselo i radno a ne kao misevi u kucama rupama strahovima izolaciji manipulaciji…name it…ista je otvorena…

About jasminatesanovic

Jasmina Tešanović (Serbian: Јасмина Тешановић) (born March 7, 1954) is a feminist, political activist (Women in Black, Code Pink), translator, publisher and filmmaker. She was one of the organizers of the first Feminist conference in Eastern Europe "Drug-ca Zena" in 1978, in Belgrade. With Slavica Stojanovic, she ran the first feminist publishing house in the Balkans "Feminist 94" for 10 years. She is the author of Diary of a Political Idiot, a war diary written during the 1999 Kosovo War and widely distributed on the Internet. Ever since then she has been publishing all her work, diaries, stories and films on blogs and other Internet media.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s