Gazimestan 2007

Slucajno, iduci kod caleta, juce sam naletela ispred skupstine u pola dva na demonstrante koji su se skupljali da protestuju ispred americke ambasade. Otisla sam na rucak a onda svratila do njih na kraj parade.

Seselj to the Hague

Dosta ljudi, mnogo vise nego sto sam ocekivala, nekoliko hiljada. Dosta starih ljudi, vrlo ozbiljnih i tuznih. Prodavci serpskih pop hitova Mladica Karadzica Seselja takodje su tu. Pitam jednog odakle vam ova majica ( na kojoj pise pusi Hag/Seseljev lik)…ne znam odgovara misteriozno a onda dodaje, mozda i znam…pocinju govorancije, neki meni nepoznati ljudi popovi…deca i devojke u narodnoj nosnji stoje kao ukopani na bini…potpuno nebeske govorancije…grobovi gazimestan hramovi…onda pesme u obliku kuknjave umesto govorancije…i sve to presecano uzvicima kosovo…sloboda…ceda heroin…amerika dole…rusijo help…Jedan govornik je onda iz cista mira napravio plan da svi koji su ostali bez kuca stanova i rodbine odu kod Cede i Natase Kandic na gajbu…velike ovacije…Jedan stariji potpuno izludeo covek poceo je da vice i da se probija kroz tesne redove: sklanjajte se, bolestan sam, potrebna mi je pomoc, hitna pomoc…nastane panika, stize hitna pomoc…odvedose ga…policija je bila svuda ali atmosfera je bila izuzetno mirna i pomirljiva. Osecanje koje je vladalo tom gomilom bilo je neki neizmeran strah. i paranoja Nesto mi bi tesko na srcu, neko bi trebalo da pridje i kaze tom narodu nesto razumno na njihovom jeziku, da ne budu sami sebi najveci neprijatelj.

Saopštenje povodom presude Međunarodnog suda pravde

Protesti / Protests

ProtestiProtestiPresuda Međunarodnog suda pravde o tužbi BiH protiv SRJ pre svega za žrtve ne predstavlja zadovoljenje pravde. Ova presuda pokazuje da pravo ne znači i pravdu, čak ni na međunarodnom nivou.

No, ova presuda nije razlog za već iskazani trijumfalizam u Srbiji. Ona je poraz za Srbiju jer je osuđuje što nije sprečila genocid i što nije ispunila međunarodnu obavezu isporučivanja optuženih Haškom tribunalu. Ona takođe obavezuje vlast u Srbiji da usvoji Deklaraciju o priznavanju genocida u Srebrenici, kao i da se poricanje genocida u Srebrenici proglasi krivičnim delom. To je pre dve godine bezuspešno zahtevalo osam nevladinih organizacija, među njima i Žene u crnom.

Presuda ne zadovoljava pravdu ni sa stanovišta nas, Žena u crnom koje smo od početka agresije na BiH, a posebno od genocida u Srebrenici 1995. godine zahtevale kažnjavanje planera, naredbodavaca i izvršilaca najvećih zverstava počinjenih na teritoriji Evrope nakon Drugog svetskog rata. Oružane formacije ratom stvorene Republike Srpske, uz sveobuhvatnu vojnu, policijsku, finansijsku i logističku podršku režima Slobodana Miloševića izvršile su genocid u Srebrenici.

Nažalost, klima koja je proizvela rat ne samo što je opstala nego je i pojačana dolaskom Vojislava Koštunice na vlast. Najpogubniji izraz te politike je institucionalno poricanje zločinačke politike prethodnog režima.

Nastavićemo da, kao i svih ovih godina, pružamo moralnu, emotivnu i političku solidarnost i podršku žrtvama iz Srebrenice i iz cele BiH, i zahtevati da se zločinci privedu pravdi.

Zahtevamo da se odmah uhapsi zločinac Ratko Mladić i svi koji ga štite. Onaj ko i dalje bude štitio Mladića i ostale direktno će kršiti Konvenciju o genocidu, najstrašniji zločin u međunarodnom krivičnom pravu.

28. februar 2007.Žene u crnom, Beograd

About jasminatesanovic

Jasmina Tešanović (Serbian: Јасмина Тешановић) (born March 7, 1954) is a feminist, political activist (Women in Black, Code Pink), translator, publisher and filmmaker. She was one of the organizers of the first Feminist conference in Eastern Europe "Drug-ca Zena" in 1978, in Belgrade. With Slavica Stojanovic, she ran the first feminist publishing house in the Balkans "Feminist 94" for 10 years. She is the author of Diary of a Political Idiot, a war diary written during the 1999 Kosovo War and widely distributed on the Internet. Ever since then she has been publishing all her work, diaries, stories and films on blogs and other Internet media.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s