Gazimestan 2007

Slucajno, iduci kod caleta, juce sam naletela ispred skupstine u pola dva na demonstrante koji su se skupljali da protestuju ispred americke ambasade. Otisla sam na rucak a onda svratila do njih na kraj parade.

Seselj to the Hague

Dosta ljudi, mnogo vise nego sto sam ocekivala, nekoliko hiljada. Dosta starih ljudi, vrlo ozbiljnih i tuznih. Prodavci serpskih pop hitova Mladica Karadzica Seselja takodje su tu. Pitam jednog odakle vam ova majica ( na kojoj pise pusi Hag/Seseljev lik)…ne znam odgovara misteriozno a onda dodaje, mozda i znam…pocinju govorancije, neki meni nepoznati ljudi popovi…deca i devojke u narodnoj nosnji stoje kao ukopani na bini…potpuno nebeske govorancije…grobovi gazimestan hramovi…onda pesme u obliku kuknjave umesto govorancije…i sve to presecano uzvicima kosovo…sloboda…ceda heroin…amerika dole…rusijo help…Jedan govornik je onda iz cista mira napravio plan da svi koji su ostali bez kuca stanova i rodbine odu kod Cede i Natase Kandic na gajbu…velike ovacije…Jedan stariji potpuno izludeo covek poceo je da vice i da se probija kroz tesne redove: sklanjajte se, bolestan sam, potrebna mi je pomoc, hitna pomoc…nastane panika, stize hitna pomoc…odvedose ga…policija je bila svuda ali atmosfera je bila izuzetno mirna i pomirljiva. Osecanje koje je vladalo tom gomilom bilo je neki neizmeran strah. i paranoja Nesto mi bi tesko na srcu, neko bi trebalo da pridje i kaze tom narodu nesto razumno na njihovom jeziku, da ne budu sami sebi najveci neprijatelj.

Saopštenje povodom presude Međunarodnog suda pravde

Protesti / Protests

ProtestiProtestiPresuda Međunarodnog suda pravde o tužbi BiH protiv SRJ pre svega za žrtve ne predstavlja zadovoljenje pravde. Ova presuda pokazuje da pravo ne znači i pravdu, čak ni na međunarodnom nivou.

No, ova presuda nije razlog za već iskazani trijumfalizam u Srbiji. Ona je poraz za Srbiju jer je osuđuje što nije sprečila genocid i što nije ispunila međunarodnu obavezu isporučivanja optuženih Haškom tribunalu. Ona takođe obavezuje vlast u Srbiji da usvoji Deklaraciju o priznavanju genocida u Srebrenici, kao i da se poricanje genocida u Srebrenici proglasi krivičnim delom. To je pre dve godine bezuspešno zahtevalo osam nevladinih organizacija, među njima i Žene u crnom.

Presuda ne zadovoljava pravdu ni sa stanovišta nas, Žena u crnom koje smo od početka agresije na BiH, a posebno od genocida u Srebrenici 1995. godine zahtevale kažnjavanje planera, naredbodavaca i izvršilaca najvećih zverstava počinjenih na teritoriji Evrope nakon Drugog svetskog rata. Oružane formacije ratom stvorene Republike Srpske, uz sveobuhvatnu vojnu, policijsku, finansijsku i logističku podršku režima Slobodana Miloševića izvršile su genocid u Srebrenici.

Nažalost, klima koja je proizvela rat ne samo što je opstala nego je i pojačana dolaskom Vojislava Koštunice na vlast. Najpogubniji izraz te politike je institucionalno poricanje zločinačke politike prethodnog režima.

Nastavićemo da, kao i svih ovih godina, pružamo moralnu, emotivnu i političku solidarnost i podršku žrtvama iz Srebrenice i iz cele BiH, i zahtevati da se zločinci privedu pravdi.

Zahtevamo da se odmah uhapsi zločinac Ratko Mladić i svi koji ga štite. Onaj ko i dalje bude štitio Mladića i ostale direktno će kršiti Konvenciju o genocidu, najstrašniji zločin u međunarodnom krivičnom pravu.

28. februar 2007.Žene u crnom, Beograd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 100 other followers

%d bloggers like this: